Lifestyle

Snaga oktobarskog sunca

5. oktobra 2018.

Svaki 5.oktobar u Srbiji kod mene pokrene lavinu revolucionarnim nabojem ispunjenih razmišljanja. A kako ste vi danas, 5. oktobra?

Petak je, sija sunce, dvadeset stepeni, vikend samo što nije, posao ćete danas privesti ranije kraju, početak je meseca, još ima nekih para na računu od plate koja je legla pre neki dan. Čini se kao savršena scenografija za … Za šta? Opuštanje, razbibrigu, čiliranje?

Da, i ja volim svoj mali život i, kad bolje razmislim, u svojim tekstovima promovišem lepotu svakodnevice, klanjajući se „bogu malih stvari“. To je humano, prirodno, u nekim situacijama mudro. Ali, danas je 5. oktobar. Dan za podsećanje, dan za buđenje. Dopustite makar jednom petku da vam ne ide niz dlaku. Nego da vas prodrma i baci na pod.

Čak i ako vam je dobro u svom malom životu (i meni je uglavnom dobro, hvala bogu), čak i ako ste već počeli da se opuštate i slavite vikend, pogledajte fotografije Beograda od pre tačno osamnaest godina. Vidite li mnogo ljudi, vidite li energiju, želju, slobodu, snagu, jedinstvo, pobedu? Vidite li sebe?

Kad vas žulja cipela, koliko ste u stanju da trpite? A kad vas žulja ceo život (socijala, zdravstvo, školstvo, korupcija, lopovluk, kriminal, diktatura, mediji bez slobode, mizerne plate, ekonomija u vrlo lošem pokušaju, društvo bez demokratije)? Apsurdno, ali cipelu ćemo odmah izuti, a život puštamo da nas žulja, ranjava, sakati i boli.

Rađaju se u ovoj zemlji neke nove kontra-snage koje treba razmotriti i slediti, što da ne. Nisam za novu revoluciju. Volela bih samo da na sledećim izborima izađemo svi iz svoje zone komfora i slobodno zaokružimo koliko nas život žulja. Da sunčane dane, kao što je ovaj danas, ne koristimo samo da se kao lenji gušteri sunčamo, nego da pod tim istim suncem shvatimo koliko smo važni i snažni. Baš mi.

Zbog toga danas svima u Srbiji želim nemiran i angažovan vikend. Samo ako osvestimo značaj društvene angažovanosti, možemo prepoznati situaciju u kojoj se nalazimo i preuzeti odgovornost za nju.

Ako ne razumemo smisao petooktobarske pesme, iz jeseni u jesen slušaćemo oluje.

Podeli...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *