Lifestyle

Slatka jesen, slatka moja

27. septembra 2018.

Jesen nas je osvojila preko noći, sa sve zimskim temperaturama, kišobranima, kaputima, crvenim nosevima. Da ne pričam o školi, roditeljskim sastancima, novim knjigama, patikama, jaknama, ratama za ekskurzije, telefonima i svemu novom bez čega se ne počinje školska godina. Zimnicu ne spominjem, jer se tim receptima još nisam bavila. Kad zakuvavam, to su obično neke lude ideje. Osim toga, pokušaću i da vas ubedim da je jesen slatka, nikako kisela.

Kuknjava za letom je model kaputa iz studentskih dana, zbog toga u našim godinama gubi svaki smisao. Amateri da kukaju, mi da slavimo. Čak i jesen. Imam šest dobrih razloga.

Prvo, zbog čega ja cenim jesen, treniramo fokus. Po prirodi stvari, leto je za zujanje, jesen za mirnije aktivnosti. Fokus na film, dobru knjigu, spremanje ormana, sami sa sobom, ili još bolje sa partnerom, decom, drugaricom.

Drugo, jesen ima ozbiljan potencijal da „ispegla“ porodične odnose. Jer – češće se srećete, više razgovarate, kao ptičice ispod strehe osuđeni ste jedni na druge. Nekome će možda uspeti da rasplamsa i bračne odnose. Jer baš je hladno, a ćebe je jedno, i tako dalje.

Sledeće, postaćeš bolja kuvarica. Koliko god da si vešta, uvek može bolje. Hladno veče u toploj kući naprosto vuče ka šerpama i novim receptima. Model ognjišta. Velika mama okuplja svoje pačiće oko trpeze. Old school fora, ali iskreno slatka, sočna i topla.

Da ne ispadne sada da čitavu jesen treba provesti u kući, četvrta stvar su ciljani izlasci. A ciljano znači mnogo više smisla od zujanja naokolo. Recimo: pozorišta, izložbe, muzeji, književne večeri, teretana, joga, kozmetički tretmani, pa posle čaša vina, kolač, ili bilo koja slatka završnica.

Peto: jakne, kaputi, tašne, čizme, polučizme, rolke, suknje, pantalone, košulje, džemperi, marame, šalovi, somot, vuna, viskoza, teška svila. Toliko slojeva, a još i više detalja. Obožavam jesenji sezonski šoping jer baš možeš da se „izraziš“. Ako misliš da nisi kreativna, vreme je da dokažeš suprotno.

I na kraju, iako je jesen tek počela i sigurna sam da ću otkriti nove razloge zašto je volim, onaj miris mokrog lišća, magle, čak smoga i dima, pa beogradska košava koja raspaljuje obraze, svaki put me vrate u prošla vremena. Uglavnom slatka. Nostalgične epizode su jesenji trend. Jesen lukavo čuva vezu sa svim bivšim i prošlim verzijama nas samih, da nikad ne zaboravimo odakle smo krenule.

Da skratim priču: jesen nas voli i želi nam dobro. Razmišljajte o ovome dok čekate zaglavljene u saobraćaju, recimo petkom u Beogradu, u sumrak, po kiši, gladne, umorne, a opet magično kreativne i tako seksi mame, kuvarice, drugarice i ljubavnice.

Podeli...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *