Mama u boji

Gde je nestao odmor?

9. avgusta 2018.

Dobro, znam to – odmor ne mora po pravilu da podrazumeva ležaljku, palme, kokosovo mleko, dobre knjige i zavođenje. Odmor je i kada promeniš mesto, rutinu zameniš drugačijim životnim epizodama u drugačijoj scenografiji. Odstupiš na kratko od „mesta zločina“ (ili svakodnevice), pa mu se posle nekog vremena vratiš – sveža i preporođena. Željna da nastaviš gde si stala.

Odlično zvuči, nekako logično i skromno. Nešto bih vas pitala u poverenju. Da li se vi uopšte „odmorite“ na odmoru? Pa čak i kad ste na moru. Sa decom, kanticama, suncobranima, gumama za plivanje, dušecima, sendvičima, sladoledima, autanima, prolivima, vrteškama…?
Partnera ne spominjem iako je tu. Na odmoru – on nije i ne može biti ono što od partnera očekujem. Jer deca, kantice, suncobrani…Previše rekvizita ubije romantiku.

Ni ove godine na moru tradicionalno nisam uspela jednu vrlo prostu stvar. Da ležim na ležaljci opuštena, zalutala u lepim mislima i svoja. Makar pet minuta. Ne, ne. Tu je i ležaljka i hladovina i moja maštanjem opčinjena glava i mnogo minuta provedenih na plaži. Ali, ništa od onih dragocenih pet. Jer i kad se zaigra u plićaku, ja napregnem sva čula i vrebam situaciju kao da će ajkula ili ne daj bože cunami. Mama malog deteta u četrdesetim jednako preterana briga i nepotrebna panika. I nula kvalitetnih minuta na ležaljci.

E, da, koliko knjiga pročitate na odmoru? Ili koliko stranica? Ova tema me jednako boli i kod kuće i na moru. Ranije sam se više nervirala što ne postižem koliko bih htela. Sada samo ne postižem. Nerviranje ničemu ne vodi. Ako zbog ičega treba priželjkivati penziju u Srbiji – to su samo knjige.

I, dva-tri dana pred kraj letovanja, kad si kap-po-kap usvojila plažni režim svog života, kakav god da je (zaslužen je), stiže njeno veličanstvo – dečija temperatura. Brufen za kraj. I tuširanje umesto talasa. I plaža kroz prozor apartmana. Daleko od ležaljke. Možda je pravo vreme da u krevetu pročitam nekoliko poglavlja knjige dok dete spava? U stvari, bolje da se na miru spakujem.

Podeli...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *